Mos Nicolae

Posted: decembrie 6, 2009 in din afara acvariului, traditii

Acest sfant este sarbatorit pe 6 decembrie.

Sa spun mai inainte de toate ca Nicolae vine de la grecescul nike – victorie, biruinta si laos – popor.

Exista mai multe variante care sa explice nuielusele date celor neascultatori. O varianta e aceea ca viitorul sfant s`a nascut intr`o familie bogata, dar Nicolae a renuntat la avere si s`a facut preot. La primul sinod ecumenic, Nicolae a fost prezent in calitate de episcope. Acolo a fost condamnata erezia lui Arie (sustinea ca Iisus nu e fiul Domnului, ci un om cu puteri supranaturale). Dat fiind ca Arie era foarte incapatant, Nicolae i`a dat ereticului o palma.

O alta varianta e aceea ca Sfantul Nicoale a fost crescut intr`un spirit profund crestin, a decis sa ajute nevoiasii, necajitii, dedicandu`si viata ajutandu`i pe cei saraci cu daruri.

O varianta mai putin cunoscuta, zic io, ii aceea ca Mos Nicolae apare pe un cal (o frumoasa aluzie la prima zapada), ajuta orfanii, vaduvele, fetele sacare la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabieri, apara soldati pe campul de lupta. Cea mai cunoscuta poveste legata de Mos Nicolae este aceea in care el a ajutat 3 fete harnice sa se marite, punandu`le, noaptea, in sosete cate o punga de aur. Astfel fetele aveau zestrea necesara maritisului.

Mai este o varianta ce spune ca Mos Nicolae este adevaratul Mos Craciun. Aceasta afirmatie are la baza numele lui. Se spune ca numele de Santa Claus provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfantul Nicolae.

La cate variante sunt, nici nu mai stiu care e aia adevarata, care tre luata in considerare. Ca sa nu mai spunem ca varianta ortodoxa (prima) a fost uitata de mult. De aceea aceasta sarbatoare nu este decat un prilej pentru a oferi cadouri in ghete celor ce se numesc Nicolae, Nicoleta, Niculina, Nicusor, etc.

Distanta zilelor de Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae favorizeaza ritualuri, fiind o perioada in care, se spune, cerurile se deschid. Totodata Sfantul Andrei poate marca sfarsitul toamnei, iar Sfantul Nicolae poate marca inceputul iernii, dat fiind mai ales ca el este inchipuit cu o barba lunga alba, calare pe un cal alb (din nou aluzie la prima zapada). Din punct de vedere magic, ziua de 6 decembrie incheie prcaticile si ritualurile magice, dedicate lupilor si spiritelor (strigoilor).

Sper ca ati fost cuminti si ati primit ceva de la mosu. Si o nuia e buna, e (cum multi vad ca folosesc termenul asta) o “critica constructiva”.

Reclame
Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s