Noaptea Strigoilor

Posted: noiembrie 29, 2009 in din afara acvariului, traditii

In seara asta e noaptea strigoilor. Noaptea dinaintea Sf. Andrei.

Nu sunt superstitioasa, dar ma fascineaza traditiile, superstitiile, obiceiurile romanesti, si nu numai. Nu spun ca aceste superstitii sunt reale, dar nici ca nu`s. Ramane numa la latitudinea voastra de doriti a le acorda atentie sau nu.

“Ziua Sfantului Andrei se cheama si Ziua lupului sau Gadinetul schiop. Se stie ce a simbolizat lupul pentru daci, daca insusi steagul lor avea infatisarea unui balaur cu cap de lup. Se credea si inca se mai crede si acum ca in ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca „isi vede lupul coada”. Ziua se serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci si pentru oamenii care indraznesc sa plece la drum, in ziua cand porneste si luparia.

In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se obisnuieste si astazi la tara sa se unga tarusii de la poarta, ferestrele si pragul usilor cu usturoi. In unele parti se ung cu usturoi chiar si fantanile. Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc la vite, insa numai la cele de parte barbateasca: boi, berbeci, armasari, tapi, si anume pe cornul din dreapta.

Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece.
În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun, moare. La miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile.” © una bucata pagina

Si amu un pic de umor. Daca ma pun sa ascult ce zic pestii, o sa mor?

Se spune ca in noaptea asta strigoii umbla liberi pe pamant, si potrivit unor surse: “ iau viata rudelor apropiate, aduc boli, grindina si alte suferinte”. De aceea romanii, mai ales cei de la tara, isi ung usile, ferestrele, fantanile cu usturoi. Prin unele parti se crede ca acesti strigoi iau uneltele ce le gasesti prin casele oamenilor si se bat cu ele. Prin alte zone se crede ca strigoii vin si intreaba daca s`a mancat usturoi, iar de omul ii raspunde ca da, atunci strigoiul nu are acces la sufletele din casa respectiva.

Tot in aceasta noapte se spune ca se poate afla ursitul. Fata pregatea o “turta de Andrei”, turta din faina de grau, foarte sarata, ce o manca inainte de culcare. Si cel ce`i aparea in vis ii era ursitul.

Tot in aceasta noapte se pot face observatii meteorologice. Dupa cum spune traditia “daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina; daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.”

Deci sa nu uitati sa va ungeti usile, ferestrele si fruntile cu usturoi.

Reclame
Comentarii
  1. uuu, noaptea strigoilor zici. argh…am sa ma uit la true blood 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s